Årets program 2018

Th. Kittelsen (1857-1914) er Norges mest folkekjære kunstner. Jan Erik Vold har sagt at «uten denne maler hadde ikke Norge blitt Norge». Th. Kittelsen har lært oss å se trollet i naturen. Vi blir skremt. Vi undres – fantasien tar tak – vi skaper eventyr og fortellinger. Han og vi trollbindes av landskapet.

Denne nettsiden er dedikert Kittelsen og Kittelsen-relaterte aktiviteter. For mer informasjon kontakt Sverre Følstad (sverre@blaa.no) eller telefon 32 77 84 87 / 957 67 691 eller Åse Tangerud (post@lauvlia.no) 32712407. Vi oppfordrer arrangører til å holde oss orientert.

Last ned felles brosjyre her for hvor man kan oppleve Kittelsen!

 

 

Blaafarveværket / Kittelsen-museet på Koboltgruvene 12/5 – 23/9-2018:

Th. Kittelsen museet på Koboltgruvene viser den permanente samlingen. I underetasjen vises en spesialutstilling kalt «Nøkken i dypet», der Kittelsens motiver av Nøkken vises i anledning 25 års jubileet for Kittelsen-museet på Blaafarveværkets Koboltgruver. 

Nøkken i varianten «vasstroll» tegnet og malte Kittelsen allerede i 1881, mens han i 1882 malte samme skikkelse som «fossegrim». Nøkken som så vidt skimtes over vannflaten laget han første gang i 1887 for bruk i sitt egenillustrerte diktverk «Troldskab» og senere i nye versjoner. Snart var Nøkken fremstilt som fiskende, skrikende, forvandlet til hest eller bare som en antydning i et ellers stille landskap. Nøkken hos Kittelsen kan forstås av oss alle og har gitt form til det ukjente. De uhyggelige fortellingene om nøkken hadde hensikt til både forhindre drukningsulykker og forklare ulykker som hadde inntruffet.

Historien om Kittelsen-museet begynte i 1987 da Nanna og Helge Theodor Kittelsen kontaktet Blaafarveværket i håp om å få bygget et permanent museum for deres far. Til gjengjeld skulle de donere en rekke gjenstander som hadde blitt værende i familiens eie, som originale treutskjærte kubbestoler, skapet, skrivebordet, papirkurven og friser.

Kong Harald V sto for den offisielle åpningen av Kittelsenmuseet på Koboltgruvene seks år senere, den 21. mai 1993. Siden etableringen av museet har Blaafarveværket fortsatt å utvikle samlingen med oljemalerier, akvareller og tegninger. I dag huser museet flere hoved/mesterverk av Kittelsens kunst som Bergtrold, Nøkken som hvit hest, Når aspen blør, Trollene på Vei til Gilde i Soria Moria Slot og Dompap.

Blaafarveværket er i 2018 kåret til «Årets museum». Se www.blaa.no for mer informasjon.

Lauvlia – Th. Kittelsens kunstnerhjem i Sigdal; Sesong 2. juni  – 23. sept. 2018.

Årets utstilling sommeren 2018 har som tema «Hvad er livet?»

Hvad er livet?

Hvad er livet?

Kittelsens mange tegninger kan tolkes på mange måter. Store og små lar seg inspirere til å filosofere over hva det er han prøver å formidle. Og på Lauvlia kan vi i sommer undres over nettopp det til stadig tilbakevendene og evige spørsmålet; Hvad er livet? I tillegg til å illustrere på oppdrag ga han også ut mange mapper og bøker med egne tekster og illustrasjoner. Lauvlia vil i år vise et utvalg av hans mange utgivelser og tegninger. Kunstnerhjemmet har i løpet av tiden det har vært åpent for publikum bygget opp en stor samling av gjenstander, skisser og bilder, hans bokutgivelser og ikke minst Theodors egen boksamling.

Besøkende får personlig omvisning i Kunstnerhjemmet der guiden forteller om familielivet i Lauvlia og om Th. Kittelsen´s kunst.   I huset vil du som besøkende få se hele hjemmet; soverommene, finstua, dagligstua, skolestua, peisestua hvor kunstnervenner og andre besøkende hygget seg – og atelieret hvor, som Theodor uttrykte det; «mange billeder og tanker har vandret ut fra det lille atelieret med de mørke bjelkevæggene deroppe» . Her ble han inspirert av utsikten mot Andersnatten, vannet Soneren med Eggedalsfjellene og Norefjell i det fjerne, noe som gjenskapes i hans bilder.   Sommer og vintermotiv som vi alle nikker gjenkjennende til.  Egne aktiviteter for barn.

 

Lauvlia var hjemmet Theodor bodde lengst i, og her håpet familien at de skulle få bo resten av sitt liv.                                                                       Som han sier det selv i et brev til en venn

                               «her vilde jeg gjerne bo, leve og dø».

Stedet ble i 2016 tildelt Olavsrosa.

Se www.lauvlia.no for mer informasjon.

 Kragerø – kunstnerens fødeby

Se http://www.telemarkmuseum.no/kittelsenhuset/ for aktuell informasjon.

 

 

NorwayEnglish