Årets program 2023

Th. Kittelsen (1857-1914) er Norges mest folkekjære kunstner. Jan Erik Vold har sagt at «uten denne maler hadde ikke Norge blitt Norge». Th. Kittelsen har lært oss å se trollet i naturen. Vi blir skremt. Vi undres – fantasien tar tak – vi skaper eventyr og fortellinger. Han og vi trollbindes av landskapet.

Denne nettsiden er dedikert Kittelsen og Kittelsen-relaterte aktiviteter. For mer informasjon kontakt Sverre Følstad (sverre@blaa.no) eller telefon 32 77 88 11 / 921 16 339 eller Lauvlia tlf 32712407 (post@lauvlia.no). Vi oppfordrer arrangører til å holde oss orientert.

Last ned felles brosjyre her for hvor man kan oppleve Kittelsen!

KITTELSENMUSEET PÅ KOBOLTGRUVENE – NORGES STØRSTE SAMLING

Med utsikt over hele Modum, Tyrifjorden og Ringerike ligger Kittelsen-museet majestetisk plassert på Skuterudhøyden (350 m.o.h.) på Koboltgruvene. Her kan du oppleve verdens største samling av eventyrkunstnerens originaler.

Theodor Kittelsen (1857-1914) er en kunstner de fleste har et forhold til. Tusser og troll, tegninger og treutskjæringer, malerier og snurrepiperier. Kittelsen var en multikunstner, noe du får se i det store spekteret som vises her på Kittelsenmuseet.

Er du glad i eventyr, nisser og troll eller kanskje du vil la deg skremme litt av Nøkken, Pesta og Svartedauen. Da er Kittelsen-museet verdt et besøk. Her er det også en liten butikk med et stort utvalg av bøker om Kittelsen og Blaafarveværkets spesialproduserte Kittelsensuvenirer.

Historien om Kittelsenmuseet på Koboltgruvene startet i 1987 da Kittelsens gjenlevende barn, Nanna og Helge Theodor spurte Blaafarveværket om vi kunne tenke oss å bygge et permanent museum for Kittelsens kunst. Til gjengjeld skulle de donere en rekke gjenstander som var i familiens eie. Dette skjedde samtidig med at Blaafarveværket arbeidet med å gjenreise og gjøre tilgjengelig de tekniske minnene på Koboltgruvene. Et bolighus for gruvearbeiderne, beliggende på Skuterudhøyden, ble reist som et nasjonalt Kittelsen-museum.

I 1993 ble museet høytidelig åpnet av Kong Harald V. Da kunne man betrakte treskjæringsarbeider som bokskapet, arbeidsbordet, sjakkspillet, papirkurven, to kubbestoler og en rekke friser. Dette var gjenstander Kittelsen viste på utstillinger i sin levetid, men som også fungerte som familiens interiør. I tillegg bestod gaven av personlige gjenstander fra kunstneren, deriblant malesaker.

Senere har vi bygget opp samlingen med en rekke malerier og tegninger gjennom årlige innkjøp til museet. Her kan man se hovedverk som Nøkken på hvit hest, 1909, Over sjø og land, 1904, Nyttårsny, 1905, Husmand, 1913, Bergtrold, 1905 og St. Hans, 1908. Humoristen Kittelsen kommer frem i verker som Nisser og dverge bygger i berget, 1907, og Å hutte tu! 1903. Flere verker som eies av Sparebankstiftelsen DNB er også deponert til museet og kan sees her, deriblant Trollene på vei til Gilde i Soria Moria Slot, 1904 og Dompap (Morgengry), 1903.

Separatutstilling av Fredrik Skavlan i Kittelsengalleriet (åpningstider for denne vil annonseres) i 2023.

Mer informasjon: www.blaa.no

LAUVLIA

Som en idyllisk oase ligger kunstnerhjemmet der og venter på besøk. Det har mye å by på; kulturhistorie, kunsthistorie, vakre bilder, spennende historier om levde liv for rundt 100 år siden. Hvordan var det å bosette seg på landet for kunstmalerne som de ble kalt av lokalbefolkningen? Hva levde de av og hva skapte de? De hadde med seg et pust av den store verden, levde utradisjonelt i forhold til naboene. Spiste og drakk anderledes men ble samtidig tatt godt i mot av folk i bygda. Hvordan innredet de husene sine og hvordan var det å være kunstnerhustru og barn av store kunstnere? Alt dette kan du få svar på ved et besøk i Lauvlia.

Alle som besøker Lauvlia får en personlig omvisning i kunstnerhjemmet. Samtidig som du besøker en kunstutstilling, er du også gjest i familien Kittelsens hjem. Gå inn i familiens Soria Moria, forestill deg kunstneren i hans atelier, alle barna i skolestua eller en kveld med kunstnervenner i peisestua.

Guiden vil formidle både historiene og atmosfæren fra deres tid – og ikke minst om Th. Kittelsens kunst. Guidene i Lauvlia er iført sin spesielle drakt som ble laget til åpningen i 1995. Drakten er inspirert av bunaden som ble brukt i Sigdal for 100 år siden, og av Th. Kittelsens bilde «Grautkjerringer» fra 1904.

Ved årets utstilling vil Lauvlia markere at det er 25 år siden stedet ble åpnet som et museum, med en utstilling som setter fokus på malerier utført i tiden Kittelsen bodde i Lavulia. Utstillingen vil være i atelieret, men skisser, litografier og trykk som gjennom de senere år er kjøpt av Lauvlias Venner og Lauvlia vil vises i selve kunstnerhjemmet.

Mer informasjon: www.lauvlia.no

KITTELSENHUSET I KRAGERØ

Åpningstider og program for 2023 ikke bekreftet.

Theodor Kittelsen vokste opp i Kragerø sentrum, og huset som i dag er museum, var hans hjem til han var fem-seks år gammel. Faren døde da han fremdeles var barn og det ble en tøff tid for den barnerike familien – og spesielt for Theodors mor. Som ungdom fikk Theodor post som urmakerlærling, men han lengtet etter kunstutdannelse. Et medlem av den mektige familien Aall, Diderik Maria Aall (barnebarn av Niels Aall) bestemte seg for å påkoste den talentfulle Kragerø-gutten kunstutdannelse, og det ble hans yrke. Kittelsen er mest kjent for sine tolkninger av troll og huldre, og Pesta i Svartedauen-serien, men har var så mye mer! Han både tegnet og malte mennesker og natur. Blant annet var han en glimrende satiriker og illustratør, og mengden postkort han produserte er imponerende!

https://www.telemarkmuseum.no/kittelsenhuset/

KRAGERØ KUNSTFORENING

Utstilling av Kittelsens verker.

Mer informasjon om åpningstid vil annonseres senere.

http://www.kragerokunst.no/

One Comment

  1. 1compiled 17. februar 2022

    2circulate

EnglishNorway