Bilder av Theodor Kittelsen, fotografier av parapsykologiske fenomener, masker og medisinsk utstyr står utstilt ved siden av barneleker, dokumenter fra den tyske okkupasjonen og bilder som illustrerer ritualer fra tidligere tider. Tradisjonelt har de forskjellige objektene vært deler av adskilte historier – de har blitt klassifisert som enten kunstverk, historiske- eller antropologiske dokumenter, kulturarv, psykologi eller medisinsk forskning. Men når de stilles ut sammen, kan nye muligheter oppstå.
The Lost Museum – Department of Humans stopper opp der fantasi og fakta, virkelighet og magi, det vakre og det heslige, møtes. I en moderne verden, hvor streben etter fremskritt, effektivitet og individualitet har dominert, har menneskelige fenomener, overbevisninger og erfaringer ofte blitt satt på sidelinjen. Ved å peke på slike oversette menneskelige erfaringer ønsker The Lost Museum å gi en ny måte å forstå vår kultur på. Hva skjer når det som ikke passer med den rasjonelle moderniteten, løftes frem fra arkivene?
The Lost Museum leter etter avvik fra ekspertenes enighet om hvor kunst og vitenskap, liv og samfunn er på vei. I The Lost Museum – Department of Humans kan publikum forvente det uventede – de kan se frem til en utradisjonell museumsopplevelse og en alternativ Norgeshistorie.
The Lost Museum er kuratert av Charles Esche, en internasjonalt anerkjent kurator og direktør for Van Abbemuseum i Eindhoven. Esche har blant annet hatt ansvaret for Tate-triennalen i London, Gwangju-biennalen i Sør-Korea, Istanbul-biennalen og senest São Paulo-biennalen i Brasil. Dette er Esches første utstillingsprosjekt i Norge.
Les Lars Eltons tekst om utstillingen i Dagsavisen.
Teksten er hentet fra: http://munchmuseet.no/nyheter/the-lost-museum-department-of-humans (oppsøkt 31. august 2017). En samtale med kuratoren er publisert på: http://www.kunstkritikk.no/artikler/en-utstilling-med-pels-og-klor/?d=no (oppsøkt 8. september 2017).
Utstillingen vises i Oslo, Dronning Eufemiasgt. 34, fra 9. september til 5. november 2017 (tirsdag-søndag, kl. 11-17). Utstillingen arrangeres av Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo og har lånt seks Kittelsen-arbeider fra Blaafarveværkets samling, Kittelsen-museet på Koboltgruvene.