Et hovedverk til Blaafarveværkets Th. Kittelsen-samling

Blaafarveværket hadde årsskiftet 2013/14 gleden av å innlemme maleriet Soleglad av Th. Kittelsen i den faste samlingen.

 

 

Blaafarveværkets direktør Tone Sinding Steinsvik viser stolt frem Th. Kittelsens Soleglad, 1907

Blaafarveværkets direktør Tone Sinding Steinsvik viser stolt frem Th. Kittelsens Soleglad, 1907

En stor del av Th. Kittelsens kunst var landskapsskildringer. Særlig i tiden han bodde på Lauvlia gav naturen ham stadig nye motiver. Blaafarveværket har fra før i sin samling betydelige bilder som Nyttårsny (1905), Skoglandskap med tjern (udat.), Fra Lauvlia (1904) og Andersnatten ved Soneren (1908). Til tross for at det kanskje er som illustratør Kittelsen har vært mest kjent, representerer også hans landskapsmotiver – og da særlig de han utførte i blandingsteknikker – et viktig bidrag til vår kunsts historie.

Soleglad (1907) var et av bildene Th. Kittelsen viste i Berlin, på utstilling hos Kunstsalon Keller & Reiner i Postdamer Str. 122. Maleriet var også blant bildene som ble valgt ut til «Norges jubilæumsudstilling» i 1914. Senere er bildet vist på Kunstnernes Hus i 1941 og 1957, Oslo Kunstforening 1964, Blaafarveværket 1980 og til sist Kittelsen-huset i Kragerø i 1987.

«Soleglad» er et annet ord for «solnedgang». I Sigdal og Eggedal kan man fortsatt høre at «sola glar».

Bildet er et vintermotiv, der naturens kulde står i kontrast til gløden som skapes av aftensolens nedgang. Dette skaper spenning i motivet. Vi kan såvidt skimte en hest som trekker en person sittende på en slede. Ferden går over isen. Lengst frem mot betrakteren har Kittelsen varsomt gjengitt vinternaken vegetasjon.

Soleglad vil denne sommeren vises sammen med øvrige vintermotiver i utstillingen på Blaafarveværket.

 

Sverre Følstad, MA, kunstfaglig medarbeider ved Blaafarveværket

 

One Comment

  1. 3dissipation 17. februar 2022

    2astronomical

EnglishNorway